Hvor mange språk i verden?

Anslagene over hvor mange språk det finnes i verden i dag, varierer mellom rundt 6000 og 7500, blant annet på grunn av problemene med å definere skillet mellom språk og dialekter. Det toneangivende registeret og forskningsprosjektet Ethnologue opererer per 2013 med tallet 7105.

Antall språk i verden

Ifølge Ethnologue, en omfattende database over verdens språk, er det rundt 7100 språk som snakkes i dag. Dette tallet kan variere litt avhengig av definisjonen av hva som utgjør et eget språk kontra en dialekt, men gir en god indikasjon på det enorme språklige mangfoldet på vår planet.

Geografisk fordeling

Språkene i verden er ikke jevnt fordelt. Noen regioner er språklig rike, mens andre har færre språk. Her er noen interessante fakta om den geografiske fordelingen av språk:

  • Papua Ny-Guinea: Dette landet har den høyeste språklige mangfoldigheten i verden, med over 800 språk.
  • Afrika: Det er hjem til over 2000 språk, hvor Nigeria alene har mer enn 500 forskjellige språk.
  • Asia: Her finner vi rundt 2300 språk, med India og Indonesia som de mest språklig varierte landene.

Språkets vitalitet

Selv om det finnes mange språk, varierer antallet talere for hvert språk sterkt. Noen språk, som mandarin kinesisk, spansk og engelsk, snakkes av hundrevis av millioner mennesker. Andre språk kan ha bare noen få talere igjen og er truet av utryddelse.

Utrydningstruede språk

Det anslås at omtrent 40% av verdens språk er truet. Dette betyr at de har færre enn 1000 talere og kan forsvinne i løpet av de neste generasjonene. Språk kan dø ut av mange grunner, inkludert kulturell assimilering, globalisering og manglende overføring til yngre generasjoner.

Bevaring av språk

Det finnes mange initiativer for å bevare truede språk. Dette inkluderer dokumentasjon, undervisning av språk til yngre generasjoner, og opprettelse av digitale ressurser for å gjøre læring og bruk av disse språkene enklere.

Konklusjon

Verden er hjem til en fantastisk mengde språklig mangfold, med rundt 7100 språk i bruk i dag. Denne rikdommen er ujevnt fordelt geografisk, med enkelte regioner som Papua Ny-Guinea og Afrika som særlig språkrike. Selv om mange språk har store befolkninger av talere, er det også mange som er truet av utryddelse. Bevaring av disse språkene er viktig for å opprettholde kulturelt mangfold og kunnskap. Språk er ikke bare et kommunikasjonsmiddel, men også en viktig del av vår identitet og kulturarv.